13 Лип 2018
4826

Обережно: електричний струм становить небезпеку!

Обережно: електричний струм становить небезпеку

В оточуючому нас середовищі застосовується велика кількість електричних установок та електроприладів, поведінка з якими потребує певних знань, дотримання певних правил поводження в місцях розташування електроустаткування та ліній електропередачі. Щоб уникнути нещасних випадків від ураження електричним струмом необхідно усвідомлювати серйозність загрози електричного струму і не ставитися до нього легковажно.

Певну небезпеку для здоров’я оточуючих несуть лінії електропередавання, тому для них встановлено охоронні зони. У межах охоронних зон землі у їх власників та користувачів не вилучаються, а використовуються з обмеженнями, передбаченими “Правилами охорони електричних мереж”.

Звертаємо Вашу увагу на необхідність дотримання правил техніки безпеки при виконанні робіт у межах охоронних зон ліній електропередач та трансформаторних підстанцій, а саме: дотримання мінімально допустимих відстаней від електричних мереж до будинків, споруд, земельної і водної поверхні, зокрема, під час проведення польових робіт.

Забороняється також в охоронних зонах повітряних і кабельних ліній, трансформаторних підстанцій, розподільних пристроїв і пунктів виконувати будь-які дії, що можуть порушити нормальну роботу електричних мереж, спричинити їх пошкодження або нещасні випадки.

Нагадуємо, що небезпечним є наближення до обірваних дротів, блискавкозахисних тросів, доторкання до металевих та залізобетонних опор напругою 0,4-10-35 кВ при наявності пошкоджених ізоляторів. Також велику небезпеку становлять дерева, гілля яких розрослося і торкається дротів електромереж. Перебувати поблизу таких дерев, а тим паче збирати урожай з них, дуже небезпечно.

У разі виявлення обірваного проводу суворо забороняється наближатись до нього на відстань менше 8 метрів.

УВАГА!

У разі виявлення фактів пошкодження деталей ліній електропередавання, обірваних проводів, відкритих дверей розподільчих пристроїв, а також, якщо ви стали свідком розкрадання повітряних ліній електропередачі, обладнання трансформаторних підстанцій або навмисного споживання електроенергії поза обліком, негайно інформуйте відповідний район електромереж або телефонуйте на гарячу лінію Контакт-центру за багатоканальним безкоштовним номером 0-800-50-50-62.

Департамент охорони праці АТ “Хмельницькобленерго”

Наверх