11 Січ 2016
3777

На шляху до світових стандартів енергоменеджменту…

Як повідомив начальник сектору з енергоефективності та відновлюваних джерел енергії відділу маркетингу Микола Браславець, у Сервісному центрі ПАТ «Хмельницькобленерго» відбувся семінар «Переваги впровадження  міжнародного стандарту ISO 50001:2011 «Системи енергетичного менеджменту» та окремі питання підвищення енергоефективності» за участі наукових фахівців Інституту з енергозбереження та енергоменеджменту НТУУ «Київський політехнічний інститут» (IEE НТУУ «КПІ»).

Перший заступник генерального директора — директор з маркетингу та енергозбуту Олег Козачук презентував результат п’ятимісячних досліджень — енергетичних обстежень ПАТ «Хмельницькобленерго» з окремими розрахунками режимів роботи електричних мереж та аудиту діючої системи енергоменеджменту на відповідність вимогам міжнародного стандарту ISO 50001:2011 «Системи енергетичного менеджменту». Ці дослідження здійснено у співпраці із такими відомими науковими фахівцями КПІ як, С. Денисюк, докт.техн.наук, професор, директор IEE НТУУ «КПІ», О. Коцар,  канд.техн.наук, директор Центру підготовки енергоменеджерів та  І. Притискач, канд.техн.наук.

О. Козачук зазначив, що Товариство неухильно та впевнено прямує до впровадження міжнародного стандарту енергоменеджменту ISO 50001:2011. Таким чином, воно має всі шанси бути першою серед енергопостачальних компаній в Україні, які впровадили та сертифікували власні системи енергоменеджементу на відповідність ISO 50001:2011.

Окремо відзначив О. Козачук і якість розрахунку технологічних витрат електроенергії  на ділянці електричної мережі в межах Кам’янець-Подільського міського РЕМ, представленої фідерами Ф-2, Ф-42, Ф-43, Ф-48 та Ф-88, які живляться від шин підстанції 110/10 кВ «Південна». Цей аналіз дав змогу виявити обсяг нетехнічної складової ТВЕ,  можливості зниження ТВЕ загалом та конкретизувати доцільні заходи.

Сумарне очікуване зменшення технологічних витрат електроенергії за розрахунковий період (1 місяць) після впровадження запропонованих заходів складатиме 19,313 Мвт•год. Така робота щодо аналізу та формування комплексу заходів зі зниження ТВЕ (з подальшою їх реалізацією) є взірцевою та повинна проводитись кожним РЕМ та відповідними структурними підрозділами Товариства.

В рамках семінару С. Денисюк представив Дорожню карту створення комплексної системи управління енергоефективністю, зазначивши, що вкладення 1 грн. в енергоефективність компенсує до 5 грн. вкладень в ПЕК.

Прес-служба ПАТ «Хмельницькобленерго»
Наверх