03 Лют 2016
3307

Викривати корупцію не соромно. Правда і закон - на вашому боці!

Нещодавно у Хмельницькому відбувся семінар-дискусія, присвячений захисту викривачів корупції. В ньому взяв участь і Уповноважений з питань виконання Антикорупційної програми ПАТ «Хмельницькобленерго» П. Драпатий. Основна мета заходу - довести до громадян інформацію, що кожна людина на своєму рівні може протидіяти корупції.

У квітні минулого року набули чинності закони, що надають громадянам можливість надійно викривати корупціонерів і зупиняти їхні корупційні схеми. В ході регіональної дискусії з захисту прав викривачів були дані відповіді на такі питання: як викривати корупціонерів  і зупиняти корупційні схеми; як захистити себе.

Міжнародна громадська організація «Transparency International Україна» ініціювала національну  кампанію щодо захисту викривачів «Викривати корупцію не соромно!» Її мета - закликати українців не соромитись та не боятись повідомляти правоохоронців, спеціальні органи та громадськість про корупцію, з якою вони стикаються щодня. Окрім того, ініціатори  прагнуть змінити негативне  ставлення до викривачів корупції, донести до українців, що викрити корупцію - це почесна й гідна справа. Кожен громадянин може протидіяти корупції, повідомляючи про неї.

Ця інформаційно-правозахисна кампанія повинна не лише змінювати менталітет населення, яке досі вважає корупцію зручним соціальним явищем, але й навчити бюрократичну машину визнавати свої помилки, захищати викривачів та виконувати закон.

Для того, щоб ставлення до викривачів в Україні змінилося, а громадяни активніше повідомляли про корупцію, потрібно створити прецеденти захисту інформаторів  згідно з усіма нормами законодавства. На щастя, закон є, і він надає громадянам доступні та безпечні інструменти для викриття корупції.

Що кожен із нас може зробити? Якщо ви  зіткнулися з випадками корупції, хабарництвом, тиском на себе з боку чиновників, просимо  вас не мовчати, а долучитися до кампанії і повідомити про злочин! Бажаного результату можна досягнути, якщо звернення будуть у формі конкретних фактів та доказів, які допоможуть притягнути до відповідальності корупціонерів. Проект покликаний мобілізувати всіх, хто хоче домогтися справедливості та потребує захисту. 

Памятайте: викривати корупцію не соромно. Правда і  закон - на вашому боці!

До речі, у Національному антикорупційному бюро України у тестовому режимі розпочала роботу безкоштовна телефонна лінія 0-800-503-200. Зателефонувавши за цим номером, громадяни можуть залишати звернення (пропозиції, зауваження, заяви, скарги), запити на отримання публічної інформації, отримувати інформацію про діяльність НАБУ, дізнаватися графік роботи громадської приймальні, а також повідомляти про кримінальні корупційні правопорушення. Повідомлення громадян будуть належним чином зареєстровані, оформлені та передані для опрацювання компетентним підрозділам.

Телефонна лінія працює у будні дні з 9.00 до 18.00 години. Дзвінки безкоштовні як зі стаціонарних, так і з мобільних телефонів. Також в робочому режимі продовжує працювати і міський номер для звернення громадян (044) 246-34-11.

Тестовий режим триватиме кілька тижнів для того, щоб визначити навантаження та випрацювати ефективну взаємодію як з громадянами, так і всередині Бюро. Наразі працює лише одна лінія. По завершенню тестового режиму телефонний номер буде багатоканальним, працюватиме 10 ліній.


Петро ДРАПАТИЙ,
Уповноважений з питань виконання Антикорупційної програми 
ПАТ «Хмельницькобленерго»

Наверх