09 Вер 2020
2677

Сюжет ПЦ «Ексклюзив» 09.09.2020

Надійна та ефективна експлуатація.
АТ «Хмельницькобленерго» модернізує парк лічильників

Безпечна, надійна та ефективна експлуатація, технічне обслуговування електричних мереж у Хмельницькій області – усе це обов’язки хмельницьких енергетиків. Окрім цього, Товариство ще й — надавач послуг комерційного обліку.

А ще до послуг комерційного обліку належать збір, обробка, збереження та передача даних усім суб’єктам ринку електричної енергії. У випадку побутових споживачів — постачальнику електричної енергії.

Модернізація парку лічильників є одним з головних напрямків роботи хмельницьких енергетиків. За 2019 та 2020 роки, до прикладу, Товариство закупило понад 70 тисяч електронно-механічних та електронних лічильників. У наступному планує придбати ще 30 тисяч приладів обліку.

Усі лічильники, які знімають при заміні, передають до цеху з ремонту приладів обліку. Там проводять капітальний ремонт, замінюють зношені деталі та вузли, регулюють та перевіряють метрологічні характеристики.

З цеху прилад обліку до споживача відразу не потрапляє. Перед встановленням лічильник проходить кілька етапів контролю якості проведеного ремонту.

У цеху одночасно можна повірити 48-м однофазних індукційних або електронних лічильників із застосуванням еталонних лічильників. Інформація про проходження метрологічної повірки лічильника зберігається в базі даних АТ «Хмельницькобленерго». Це дозволяє за потреби відновити всю історію лічильника, тобто його рік випуску, метрологічні та технічні характеристики, приналежність тощо.

А відповідно на прозорість розрахунків за неї. Щорічно цех здійснює ремонт та метрологічну повірку 20 тисяч електролічильників. З цеху відремонтовані прилади обліку розвозять спеціалізованим авто у всі куточки області. Так, планова заміна електричних трифазних лічильників, пройшла у провулку Зоряний.

Щоправда, чинний парк лічильників — суттєво застарілий, і це проблема не лише хмельницьких енергетиків, а й інших енергорозподільчих компаній України. У більшості встановлених лічильників немає дистанційного знімання показників. Ситуацію можна виправити, використовуючи розумні мережі.

Однією зі складових розумних мереж є Smart Meter  — сучасні автоматизовані системи обліку електричної енергії. Це — сучасні і надійні системи обліку для побутових споживачів.

За умови впровадження цієї системи та встановлення розумних лічильників можна буде впроваджувати в кожного споживача диференційовані тарифні системи, змінюючи лише програмне забезпечення в пристрої збору даних. Знімати показники лічильників можна буде дистанційно. Також товариство зможе дистанційно відключати боржників та виявляти крадіжки електроенергії.

Переваги справді відчутні. Та виникає питання: де взяти кошти на впровадження розумних мереж? Відповідь уже є. Це — стимулююче тарифоутворення. RAB-тариф, до слова, вже затвердила НКРЕКП. А хмельницькі енергетики, у свою чергу, вже готові захищати Інвестпрограмув частині RAB-тарифу на наступний рік.

Телеканал «TV7+»

Наверх