08 Чер 2018
3684

Що очікувати споживачам від анбандлінгу?

Шановні споживачі електроенергії!

Інформуємо вас, що відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії» відбувається відокремлення видів діяльності з розподілу та постачання електричної енергії в енергопостачальних компаніях України.

Отож на території Хмельницької області замість АТ «Хмельницькобленерго» невдовзі буде функціонувати дві компанії:

  • компанія з розподілу електроенергії та експлуатації електричних мереж;
  • компанія з постачання електроенергії.

Зауважимо, що на теренах області може функціонувати необмежена кількість постачальників. Тобто, послуги з постачання за вільними (ринковими) цінами та розподілу електричної енергії надаватимуться окремими суб’єктами господарювання. Отже, постачання електричної енергії відтепер не буде монопольним.  

Що ж це означає для споживачів?

Те, що вони зможуть самостійно, на безоплатних умовах змінювати постачальника електроенергії.

Зверніть увагу на те, що споживачам  (крім побутових та малих непобутових споживачів) необхідно до 11 грудня 2018 року обрати та укласти договір із постачальником електроенергії. Побутові та малі непобутові споживачі будуть отримувати послуги з постачання електричної енергії у обраного постачальника або ж у постачальника універсальних послуг.

Наразі в АТ «Хмельницькобленерго» відбуваються реорганізаційні процеси, створено компанію з постачання електричної енергії. Саме новостворена компанія після отримання відповідної ліцензії на впровадження господарської діяльності з постачання електричної енергії впродовж двох років буде виконувати функції постачальника універсальних послуг для побутових та малих непобутових споживачів.

По закінченню зазначеного періоду процес визначення постачальника універсальних послуг буде відбуватися з урахуванням вимог статті 63 Закону, а саме – за результатами конкурсу, проведеного у порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України. 

Якщо ж споживач не обере електропостачальника, постачання електричної енергії йому буде здійснювати постачальник «останньої надії», визначений на  території області, але впродовж не більше 90 днів.

Постачання електричної енергії споживачу буде здійснюватись згідно договору про постачання електричної енергії з обраним електропостачальником, за вільними цінами. Крім постачання електричної енергії постачальником універсальної послуги або постачальником «останньої надії», ціни (тариф) яких формуються відповідно до методики, затвердженої Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Електропостачальник повинен буде розмістити у відкритому доступі форму відповідного договору, що пропонується споживачам до укладення. До договору про постачання електричної енергії додаються публічні комерційні пропозиції. Договір між електропостачальником та споживачем укладається, як правило, шляхом приєднання споживача до розробленого електропостачальником договору на умовах комерційної пропозиції, опублікованої електропостачальником.

У разі офіційного оприлюднення комерційної пропозиції електропостачальник не має права відмовити споживачу у приєднанні до договору на умовах цієї комерційної пропозиції, якщо технічні засоби вимірювання та обліку електричної енергії забезпечують виконання сторонами умов комерційної пропозиції.

На вимогу споживача електропостачальник збов’язаний надати письмовий примірник договору, підписаний з його боку.

Варто наголосити, що передача постачальнику універсальних послуг персональних даних побутових та малих непобутових споживачів під час здійснення заходів з відокремлення оператора системи розподілу не потребує отримання згоди та повідомлення таких споживачів про передачу персональних даних і вважається такою, що здійснена в загальносуспільних інтересах з метою забезпечення постачання електричної енергії споживачам. 

Провадження діяльності з постачання електричної енергії постачальником за регульованим тарифом для непобутових споживачів здійснюватиметься до 11 грудня 2018 року на підставі діючих на момент набрання чинності Закону договорів.

До 11 грудня 2018 року постачання електричної енергії побутовим та непобутовим споживачам здійснюється за роздрібними цінами, встановленими НКРЕКП, відповідно до законодавства.

Наверх