07 Лип 2021
1858

Обережно: електричний струм!

Звертаємо Вашу увагу на необхідність дотримання правил техніки безпеки при виконанні робіт в межах охоронних зон ліній електропередачі та трансформаторних підстанцій. Критично важливим є дотримання мінімально допустимих відстаней від електричних мереж до будинків, споруд, земельної і водної поверхонь, зокрема під час проведення польових робіт, збору врожаю з плодоносних дерев.

Наближені до дротів повітряних ліній електропередачі гілки дерев під час поривів вітру створюють небезпеку для людей, які перебувають поруч.

АТ «Хмельницькобленерго» попереджає: контакт зелених насаджень з електричними дротами може призвести до нещасних випадків.

2   3

За статистикою, причиною третини всіх обривів повітряних ліній електропередачі є неналежне утримання зелених насаджень у охоронних зонах повітряних ліній. Падаючи, дерева обривають дроти, ламають опори та створюють небезпеку для оточуючих.

4   5

Нагадуємо, що небезпечним є наближення до обірваних дротів за наявності пошкоджених ізоляторів. Також велику небезпеку становлять дерева, гілля яких розрослося і торкається дротів електромереж. Перебувати поблизу таких дерев, а тим паче збирати урожай з них дуже небезпечно!

2У разі виявлення обірваного проводу суворо забороняється наближатись до нього на відстань менше 8 м.

У разі виявлення фактів пошкодження деталей ліній електропередачі, обірваних проводів негайно інформуйте відповідний район електромереж або телефонуйте до Кол-центру Товариства за номером 0-800-50-50-62.

Чинне законодавство визначає відповідальність за утримання дерев в містах та селах. Згідно з ст.28 Закону України «Про благоустрій населених пунктів», п.4 «Правил охорони електричних мереж», утримання зелених насаджень, в тому числі і в охоронних зонах повітряних ліній, повинні здійснювати власники зелених насаджень. Згідно з «Правилами утримання зелених насаджень міст та інших населених пунктів України», відповідальність за збереження зелених насаджень і належний догляд за ними покладається на підрозділи органів місцевої державної виконавчої влади, на підприємства (на території яких розташовані насадження) і на власників присадибних та прилеглих ділянок.

Департамент охорони праці
АТ «Хмельницькобленерго»

Фото взяті з мережі Інтернет

Наверх