20 Кві 2021
1691

Не жартуйте з електричним струмом!

Шановні мешканці Хмельниччини, споживачі електричної енергії!

Проблема, про яку піде мова, наразі є дуже актуальною. Уявити життя у сучасному світі без електричних приладів, які оточують нас повсюди, і без електричної енергії загалом просто неможливо. Але не забуваймо, що і ймовірність ураження електричним струмом є досить високою. Це може трапитися під час самовільного підключення до електричних мереж, внаслідок недбалого ставлення батьків до безпеки своїх дітей під час їхніх ігор неподалік від трансформаторних підстанцій та ліній електропередачі, під час активного відпочинку, збирання врожаю в охоронних зонах ліній електропередачі та за несправності внутрішньобудинкових мереж тощо. Щоб уникнути нещасних випадків від ураження електричним струмом, необхідно усвідомлювати серйозність його загроз і не ставитися до нього легковажно, враховуючи при цьому характерні властивості електричного струму: він невидимий, не має ні запаху ні кольору.

Певну небезпеку для життя та здоров’я людей становлять лінії електропередачі, тому для них встановлено охоронні зони. У межах охоронних зон землі у їхніх власників та користувачів не вилучаються, а використовуються з обмеженнями, передбаченими «Правилами охорони електричних мереж». Нехтування цими Правилами та несвоєчасна чистка деревних насаджень в охоронних зонах може призвести до обривів проводів ліній електропередачі через сильний вітер. А це може спричинити виведення з ладу електричного обладнання, перебої з розподілом електроенергії чи навіть загибель людей і тварин.

Звертаємо Вашу увагу на необхідність дотримання правил техніки безпеки при виконанні робіт у межах охоронних зон ліній електропередачі та трансформаторних підстанцій, а саме: дотримання мінімального допустимих відстаней від електричних мереж до будинків, споруд, земельної і водної поверхні, зокрема, під час проведення польових робіт.

Охоронні зони електричних мереж встановлюються:

  1. уздовж повітряних ліній електропередачі – у вигляді земельної ділянки і повітряного простору, обмежених вертикальними площинами, що віддалені по обидві сторони лінії від крайніх проводів за умови не відхиленого їх положення на відстань (для повітряних ліній напругою):
         2 метрів – до 1 кВ;
         10 метрів – до 20 кВ;
         15 метрів – 35 кВ;
         20 метрів – 110 кВ;
         30 метрів – 330 кВ;
         40 метрів – 750 кВ.
  2. за периметром трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів і пристроїв – на відстані 3 метрів від огорожі або споруди;
  3. уздовж підземних кабельних ліній електропередачі – у вигляді земельної ділянки, обмеженої вертикальними площинами, що віддалені по обидві сторони лінії від крайніх кабелів на відстань 1 метра.

Забороняється в охоронних зонах повітряних і кабельних ліній, трансформаторних підстанцій, розподільних пристроїв і пунктів виконувати будь-які дії, що можуть порушити нормальну роботу електричних мереж, спричинити їх пошкодження та призвести до настання нещасного випадку, а саме:

  • перебувати стороннім особам на території і в приміщеннях трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів і пристроїв, відчиняти двері і люки цих споруд, здійснювати самовільні перемикання електричних апаратів та підключення електричних мереж;
  • будувати житлові, громадські та дачні будинки;
  • влаштовувати будь-які звалища;
  • складати добрива, корми, торф, дрова, інші матеріали;
  • складувати солому та випалювати стерню;
  • розпалювати вогнища;
  • розташовувати автозаправні станції або інші сховища паливно-мастильних матеріалів;
  • накидати на струмовідні частини об’єктів електричних мереж і наближати до них сторонні предмети, підніматися на опори повітряних ліній електропередачі, торкатися електрообладнання у приміщеннях трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів і пристроїв, демонтувати їх елементи;
  • саджати дерева та інші багаторічні насадження;
  • влаштовувати спортивні та ігрові майданчики, стадіони, зупинки громадського транспорту, проводити будь-які заходи, пов’язані з великим скупченням людей;
  • запускати спортивні моделі літальних апаратів, повітряних зміїв;
  • займатися рибальством поблизу та під повітряними лініями електропередачі;
  • збирати врожай плодоносних дерев, перебуваючи безпосередньо на дереві, гілля якого розташоване поблизу ліній електропередачі;
  • виконувати роботи автомобільними кранами, підйомниками без дотримання відповідних заходів безпеки.

Також у межах охоронних зон забороняються без представника енергорозподільчої компанії:

  • будівництво, реконструкція, капітальний ремонт, знесення будівель і споруд;
  • здійснення усіх видів гірничих, вантажно-розвантажувальних, землечерпальних, підривних, меліоративних, днопоглиблювальних робіт, вирубування дерев, розташування польових станів, загонів для худоби, установлення дротяного загородження, шпалер для виноградників і садів, а також полив сільськогосподарських культур;
  • проїзд в охоронних зонах повітряних ліній електропередачі машин, механізмів загальною висотою з вантажем або без нього від поверхні дороги понад 4,5 метра.

Нагадуємо, що небезпечними є також наближення до обірваних дротів, блискавкозахисних тросів, доторкання до металевих та залізобетонних опор, наїзд на опору транспортом, падіння дерев на проводи, спроба викрадення дротів, хуліганські дії сторонніх осіб, пряме попадання блискавки і пошкодження ізолятора або блискавкозахисного троса.

У випадку виявлення обірваного проводу категорично забороняється наближатися до нього на відстань менше 8 метрів!

За даними управління з питань цивільного захисту населення Хмельницької обласної державної адміністрації, в області кількість нещасних випадків невиробничого характеру, спричинених електричним струмом, в тому числі смертельних, у 2020 році, порівняно з 2019 роком, значно зросла. Основна причини таких нещасних випадків – несправність внутрішньобудинкових мереж, порушення «Правил техніки безпеки при користуванні побутовими електроприладами», використання саморобних подовжувачів тощо.

Тому звертаємо Вашу увагу на обов’язковість своєчасного профілактичного обслуговування, ремонту, випробування абонентських трансформаторних підстанцій, внутрішньобудинкових мереж, побутової техніки відповідними кваліфікованими спеціалістами та спеціалізованими організаціями.

Слід пам’ятати, що немає більшої цінності на землі, ніж людина, її життя та здоров’я. Тому кожен із нас повинен сам подбати про свою безпеку шляхом дотримання правил електробезпеки.

УВАГА!
У разі виявлення ознак пошкодження деталей ліній електропередачі, обірваних проводів, відкритих дверей розподільних пристроїв, а також якщо Ви стали свідком розкрадання повітряних ліній електропередачі, обладнання трансформаторних підстанцій або навмисного споживання електроенергії поза обліком – негайно інформуйте відповідний місцевий район електромереж або телефонуйте на гарячу лінію Кол-центру АТ «Хмельницькобленерго» за багатоканальним безкоштовним номером 0-800-50-50-62 чи за номером 0-382-75-52-00 відповідно до тарифу міських розмов.

Департамент охорони праці
АТ «Хмельницькобленерго»

Наверх