31 Сер 2023
1470

Як енергетики Хмельниччини готуються до зими та чи будуть в області відключення електроенергії

2cd46a5d5741ec19
Працівник Хмельницькобленерго обслуговує трансформаторну підстанцію, серпень 2023, Хмельницький

Підготовка до осіньо-зимового періоду енергосистеми області це — ремонти й обслуговування обладнання, трансформаторних підстанцій та розподільчих пунктів. Окрім цього і розробка графіків погодинних відключень електроенергії, каже технічний директор "Хмельницькобленерго" Олексій Філіпчук.

Він розповів Суспільному яка ситуація зі світлом буде з настанням холодів, які процеси під час підготовки до зими найважливіші та чи готова енергосистема Хмельниччини до нових викликів.

Як цього року проходить підготовка до осіньо-зимового періоду, чи є складнощі?

Підготовка до осіньо-зимового періоду — справа звична, адже вона відбувається щороку. Цьогоріч додали клопоту вкрай високі температури та негода, яка хоч і не була дуже частою, але щоразу призводила до суттєвих пошкоджень електромереж.

a8a417c673817a3e
Внаслідок негоди на Хмельниччині 7 серпня було повністю знеструмлено 81 населений пункт, 6 — було без світла частково, 7 серпня 2023, Хмельниччина. Фото: Суспільне Хмельницький

Які процеси є найважливішими, що в пріоритеті?

Основні зусилля ми направляємо на проведення ремонтів електромереж. За деякими напрямками, наприклад, ремонт кабельних ліній електропередач 0,4-10 кВ виконання дорівнює 190% від плану, ремонт трансформаторних підстанцій, розподільчих пунктів 10 кВ — 180%.

Ремонти електромереж, необхідність в яких виникає через пошкодження внаслідок форс-мажорних обставин, технологічних порушень в електромережах через негоду або збройну агресію Росії, проводяться в терміновому порядку.

Важливим етапом є розчищення трас повітряних ліній електропередачі. І хоч, план з розчищення уже виконано на 100%, райони електромереж продовжують цю роботу. Згідно з нормативними документами розчищення траси повинне здійснюватися не рідше одного разу на п’ять років, але бувають ділянки, які заростають значно швидше і це може створити загрозу лініям електропередачі, особливо під час негоди.

c1388d37d596c66d
Бригада хмельницького РЕМ обслуговує трансформаторну підстанцію, серпень 2023, Хмельницький

Станом на перше серпня на Хмельниччині уже розчищено більше ніж 1700 км повітряних ліній 0,4-10 кВ та 44 км повітряних ліній 35-110 кВ.

Забезпечення обладнанням теж є важливим етапом?

Так, окрім ремонтів та розчищення трас, важливою складовою є формування аварійного запасу по Товариству, підготовка виробничих та оперативно-виїзних бригад, їх забезпечення всіма необхідними захисними засобами та обладнанням. Ці завдання у нас успішно виконуються.

Наразі готові до здійснення аварійно-відновлювальних робіт 120 бригад в межах всієї області. Це, до речі, понад 500 фахівців.

То, скажімо станом на 01.08.2023 року, ми 100% готові до зими?

В загальному, станом на 01.08.2023 року виконано 66% заходів, передбачених відповідними планами. Роботи тривають.

9f9058822b2335a9
Працівники Хмельницькобленерго капітально ремонтують кабельні лінії, серпень 2023, Хмельницький

Інколи споживачі в соціальних мережах ставлять питання, на кшталт, а будуть взимку відключення?

Ми повинні розуміти, що це залежить від багатьох факторів, в тому числі й від дій РФ. Але, я переконаний, що всі структури енергетичного сектору прикладають максимум зусиль для того, щоб забезпечити споживачів електричною енергією.

А як щодо графіків відключень, вони уже розроблені?

Підготовка до осінньо-зимового періоду передбачає розробку та погодження (в установленому порядку) графіків обмежень електроспоживання та відключення споживачів електричної енергії, в тому числі Графіків погодинних відключень (ГПВ). Ці графіки завжди щорічно переглядалися, але, зважаючи на повномасштабну війну, ми звертаємо на них особливу увагу.

Хочу наголосити, що як тільки процес формування та погодження ГПВ завершиться, вони будуть оприлюднені на офіційному сайті Хмельницькобленерго. Наразі ж можу лише повідомити, що ГПВ будуть містити шість черг, оскільки така вимога була запроваджена в кінці 2022 року відповідним регламентом.

Споживачам варто зареєструватися в "Особистому кабінеті споживача електричної енергії" та внести свій номер телефону, поштову скриньку в розділ "Комунікації". Тоді можна в чат-ботах переглядати чергу відключення, дізнаватися про відключення — ідентифікація споживача здійснюється за вказаним номером телефону.

Катерина Шевчук, Суспільне Новини

Наверх