26 Кві 2019
2597

АТ «Хмельницькобленерго» долучилося до відзначення Всесвітнього Дня охорони праці

28 квітня світова спільнота відзначає День охорони праці. Цьогоріч девіз Всесвітнього дня охорони праці — «Безпечне та здорове майбутнє праці». Оскільки специфіка діяльності АТ «Хмельницькобленерго» обумовлює чітке дотримання правил безпеки на робочому місці, Департамент охорони праці Товариства традиційно проводить заходи щодо підвищення рівня свідомості з питань охорони праці серед мешканців краю.

З метою профілактики дитячого травматизму через ураження електрострумом інженери з охорони праці та інші спеціалісти АТ «Хмельницькобленерго» впродовж двох тижнів провели тематичні лекції, семінари, відкриті уроки серед учнів та вихованців дошкільних, середніх загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів області. Такі форми навчання допомагають дітям зрозуміти небезпеку електрики, навчитися розпізнавати попереджувальні плакати та знаки на обладнанні й безпечно поводитися поряд з енергооб’єктами.

АТ «Хмельницькобленерго» долучилося й до нагородження Управлінням Держпраці у Хмельницькій області переможців обласного етапу Всеукраїнського конкурсу «Охорона праці очима дітей». Адже вважає формування культури безпеки праці майбутнього працівника одним із пріоритетних своїх завдань.

Впродовж обласного етапу серед 852 дитячих малюнків журі обрало 13 найкращих робіт у трьох вікових категоріях від 6 до 18 років. Відрадно, що його переможцями визнано і представників АТ «Хмельницькобленерго» — Ольгу Корчун (1 місце у віковій групі від 6 до 10 років, м. Хмельницький) та Марію Принаду (3 місце у віковій групі від 11 до 14 років, смт. Чемерівці).

Також до Всесвітнього дня охорони праці на базі АТ «Хмельницькобленерго» було проведено семінар-нараду за участю начальника управління Держпраці в Хмельницькій області, начальника управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області та голови обласної профспілкової організації НПЕУ АТ «Хмельницькобленерго». У семінарі взяли участь працівники Департаменту охорони праці Товариства, інженери з охорони праці підрозділів Товариства та страхові експерти з охорони праці Фонду соціального страхування.

Нараду розпочав директор Департаменту охорони праці АТ «Хмельницькобленерго» Анатолій Міщук із доповіддю про організацію роботи зі створення безпечних і нешкідливих умов праці в підрозділах Товариства.

Виступаючи перед учасниками зібрання, начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області Сергій Кіндзерський розповів про головні завдання та функції управління в частині профілактики страхових випадків, а начальник відділу профілактики страхових випадків цього управління Михайло Литвицький — про методику профілактичних заходів щодо недопущення травматизму на підприємствах. Начальник управління Держпраці в Хмельницькій області Олексій Глушаков акцентував на особливостях нагляду та контролю за енергооб’єктами Хмельниччини.

Новітнім зарубіжним технологіям, покликаним мінімізувати ризики в галузі енергетики, та першим успішним результатам упровадження таких технологій у Товаристві присвятив свій виступ Директор технічний АТ «Хмельницькобленерго» Руслан Слободян. Тематику ризикорієнтованого підходу як основи системи охорони праці АТ «Хмельницькобленерго» донесла до слухачів і начальник відділу методологічного забезпечення Департаменту охорони праці Ольга Шафінська.

Впродовж практичної частини заходу його учасники відвідали навчально-тренувальний полігон Товариства, де заступник директора Департаменту охорони праці АТ «Хмельницькобленерго» Андрій Чайка, старший майстер виробничого навчання навчально-курсового комбінату Товариства Олександр Калінов та інші фахівці ознайомили їх із організацією робіт в охоронних зонах електроустановок, порядком призначення відповідальних за електрогосподарство тощо.

А ще у рамках заходів до Всесвітнього дня охорони праці спеціалісти Департаменту охорони праці та інженери з охорони праці підрозділів Товариства відвідали відокремлений підрозділ Хмельницьку атомну електростанцію. Фахівці з охорони праці Товариства мали змогу не лише ознайомитися з роботою обладнання на діючих моделях, представлених в інформаційному центрі ХАЕС, а й побачити фактичну роботу машинного залу енергоблоку №2 та побувати в залі повномасштабного тренажера енергоблоку №1, розташованого в Учбово-тренувальному центрі ХАЕС.

В ході «круглого столу» за участю начальника відділу охорони праці ВП ХАЕС Сергія Романка та його заступника Петра Ваника працівники двох енергетичних підприємств обмінювалися практичним досвідом у напрямку створення безпечних і нешкідливих умов праці, перспективами розвитку системи управління охороною праці, ризик-орієнтованого підходу до виконання робіт, створення та підтримання в актуальному стані нормативної бази, що регламентує вимоги безпеки, а також методи організації та планування заходів із навчання персоналу.

Наверх