Нові горизонти якості - ISO 9001:2008

У 2005 році ВАТ ЕК „Хмельницькобленерго” впровадила систему управління якістю відповідну міжнародному стандарту ISO 9001:2001.

За цей час було описано та оптимізовано бізнес-процеси в Дирекції з маркетингу та енергозбуту, Фінансовій дирекції та Дирекції з МТП та капітального будівництва. Під час наглядових зовнішніх аудитів, які проходили раз на рік, Компанія демонструвала покращення роботи, вчасно фіксувались та усувались невідповідності в роботі і розроблялись заходи по впровадженню пропозицій про покращення. З метою застосування передового напрямку менеджменту  - „Управління по цілям”, в Компанії розроблено „Дерево цілей” яке дозволяє виміряти і проаналізувати участь кожного структурного підрозділу в досягненні цілей Компанії. Також було прийнято стратегічне рішення і розроблено план дій для переходу до автоматизованої системи управління підприємством на базі SAP ERP. 

В грудні 2008 року ISO (міжнародна організація по стандартизації) і IAF (Міжнародний акредитаційний форум) досягли угоди відносно переходу до акредитованої сертифікації на відповідність стандарту ISO 9001:2008, останній версії широко розповсюдженого у всьому світі стандарту систем менеджменту якості. Стандарт ISO 9001:2008, замінює версію стандарту 2000 року, який був впроваджений в організації виробничої і суспільної сфер діяльності 170 країн світу. 

З метою подальшого удосконалення системи управління якістю в ВАТ ЕК „Хмельницькобленерго” генеральний директор ШПАК Олександр Леонідович прийняв рішення про сертифікування системи якості на відповідність вимогам нового міжнародного стандарту ISO 9001:2008. З цією метою було підписано угоду з відомим вітчизняним органом сертифікації міжгалузевого центру якості „ПРИРОСТ” який в свою чергу має статус „член DQS-Grup”. Це дає йому  можливість проводити сертифікаційний аудит на відповідність вимогам ISO 9001, ISO 140001, OHSAS 18001, ISO 22000, ISO 17001, SA 8000 та ін. з подальшою видачею сертифікатів DQS (Німеччина) та в системі  IQNet (міжнародна мережа сертифікації). 

Метою сертифікації системи управління якістю ВАТ ЕК „Хмельницькобленерго” є приведення її до вимог європейського рівня. На протязі останніх тижнів йде робота по узгодження документації з вимогами нового стандарту, проведення навчання представників з якості та ознайомлення персоналу компанії з вимогами нового стандарту. Також було проведено ряд зустрічей з фахівцями ОС МЦЯ „ПРИРОСТ” (див. фото) з метою підготовки до проведення сертифікаційного аудиту, який проведуть аудитори європейського рівня, акредитовані відомим німецьким органом по сертифікації „DQS”. 

Міжнародне визнання сертифікатів ОС МЦЯ “ПРИРОСТ” гарантується членством DQS (яким акредитовано „ПРИРОСТ”)  у Міжнародному Акредитаційному Форумі (IAF). Міжнародний Акредитаційний Форум (МАФ) – це всесвітня асоціація Органів з акредитації, девіз якого: “Один сертифікат – всесвітнє визнання”. Ціллю МАФ є встановлення взаємної домовленості про визнання виданих сертифікатів, так званої Багатосторонньої Угоди про Взаємне Визнання, між органами з акредитації - членами Угоди. Угода сприяє вільній світовій торгівлі, усуваючи технічні бар’єри для торгівлі. Таким чином, сертифікат відповідності системи управління, отриманий в Україні, визнається в усьому світі. 

Сертифікована система якості ВАТ ЕК „Хмельницькобленерго” - це ще один крок до європейського і міжнародного визнання!

 
 начальник відділу управління якістю  Герасимчук В.М.
грудень 2008 р.
Наверх