Система управління якістю - здобутки 2013 року та перспективи розвитку

Минулий 2013 рік був багатий на події, які стосувались системи управління товариством і Європейської моделі ділової досконалості.

Починався рік з аудиту інтегрованої системи управління товариством, на відповідність  вимогам міжнародного стандарту ISO 9001:2008,  державних стандартів ДСТУ OHSAS 18001:2010, ДСТУ ISO 14001:2006. Аудит проходив в період з 15 до 17 січня 2013 року.  Упродовж трьох днів аудитори відвідали дирекції товариства, ДВЕМ, Білогірський, Дунаєвецький, Деражнянський РЕМ-и та Старосинявський ЦЦР. Варто зауважити, що уже три роки поспіль, в системі управління якістю Товариства не зафіксовано жодної невідповідності, під час проведення наглядових аудитів, що свідчить про високий професіоналізм фахівців відділу управління якістю. 

Протягом року, на корпоративному сайті Товариства було значно розширено розділ Система менеджменту:ISO 9001:2008, додано статті на тему функціонування  системи управління якістю та відеоматеріали, які висвітлюють удосконалення системи. Успішно функціонує модуль дистанційного анкетування персоналу Товариства та дистанційного навчання з питань якості.

На початку року відділом управління якістю було проведено дводенний семінар для представників з якості структурних підрозділів Товариства. Працівники відділу детально розповіли представникам з якості про застосування новітніх методик управління документацією, навели приклади їх практичного застосування та  особливості практичного усунення зафіксованих невідповідностей під час внутрішнього аудиту. 

В травні 2013 року троє працівників Товариства, а саме економіст відділу праці і зарплати Наталія Кухар, інженери відділу управління проектами Олександр Швець та Дмитро Красильников, пройшли навчання і після складання іспиту отримали сертифікати внутрішнього аудитора системи управління якістю, що відповідає вимогам ISO 9001-2008. 

Варто згадати про візит 16 червня 2013 року колег-енергетиків з ПАТ „Чернівці-обленерго”, які цікавилися впровадженням інтегрованої системи управління Товариством. Фахівці ВУЯ надали вичерпні відповіді щодо впровадження процесного підходу в Товаристві та  принципів моделі ділової досконалості.  Колег-енергетиків цікавило особливості проведення інтегрованих аудитів, розвиток документації системи управління і передовий досвід впровадження електронних технологій для навчання персоналу з питань якості. 

Також 21-23 жовтня минулого року відділ управління якістю приймав групу експертів в рамках участі в 9-ому Міжнародному турнірі з якості країн Центральної та Східної Європи та оцінюванні на рівень «Визнання досконалості в Європі». Метою візиту була перевірка достовірності окремих положень матеріалів подання, які Товариство надало для участі у турнірі. Під час проведення експертної оцінки буде організовано ряд зустрічей та бесід із лідерами Товариства  та провідними спеціалістами різних напрямків діяльності. Експерти відзначили високий професійний рівень фахівців Товариства і зокрема, працівників відділу управління якістю. Нагадаю, отриманий результат -  перемога  ПАТ “Хмельницькобленерго” в турнірі у номінації “Великі підприємства” та отримання рівня п`ять зірок ”Визнання досконалості в Європі” є логічним завершенням кропіткої роботи фахівців ВУЯ під час роботи з експертами.

Звичайно, працівники ВУЯ не зупиняються на досягнутому, в перспективі - великий проект опису основних бізнес-процесів Товариства з використання програмного продукту для моделювання бізнес-архітектури „Business Studio”. Такі функціональні можливості „Business Studio” як: постановка цілей, формалізація і контроль виконання стратегії, моделювання та оптимізація бізнес-процесів, проектування організаційної структури підприємства, функціонально-вартісний аналіз та імітаційне моделювання, дозволять внести суттєві зміни в роботу Товариства з найкращими показниками результативності та ефективності. 

Начальник ВУЯ,
Герасимчук В.М.
Наверх