Навчання з введення стандарту системи якості ISO 90012008

У конференц-залі Сервісного центру ВАТ ЕК “Хмельницькобленерго” 17-18 червня поточного року збирались представники з якості структурних підрозділів Компанії на навчання на тему “Нове видання стандарту ISO 9001, новації, їх зміст, значення та вплив на функціонування системи управління якістю”, пов’язаного з введенням оновленого міжнародного стандарту ISO 9001:2008. 

Компанія “Хмельницькобленерго” першою серед енергокомпаній України у 2004 році почала впровадження міжнародної системи менеджменту якості ISO 9001, у 2005 році отримала сертифікат відповідності державному та міжнародному стандартам ДСТУ ISO 9001:2000 стосовно основних видів діяльності передачі та постачання електроенергії. 

Як зауважив представник керівництва Компанії з якості Ярослав Петрусик, основною складовою системи управління якості є процесний менеджмент, який в Компанії успішно впроваджується з метою досягнення ефективності та результативності бізнес-процесів. Вагомою подією в Компанії та ще одним кроком на шляху до Європейської Моделі Ділової Досконалості (EFQM) стало отримання на початку 2009 року міжнародного сертифікату європейського зразка, який засвідчує, що система управління якістю  Компанії відповідає міжнародному стандарту DIN EN ISO 9001:2008. 

Акредитація проведена відомою в усьому світі фірмою DQS GmbH  шляхом здійснення аудиторської перевірки. Компанія сьогодні  приймає участь у Всеукраїнському конкурсі якості, також надано  матеріали Українській асоціації якості для оцінки та отримання сертифікату Європейського фонду управління якості ”Визнання  Досконалості в Європі”.

Проведення навчання було організовано і підготовлено відділом  управління якістю Дирекції з розвитку управління та інформаційних  технологій Компанії і Українсько-польським центром Хмельницького національного університету у зв’язку з переходом до 2011 року  на нову версію міжнародного стандарту ISO. Під час занять лектор,  заступник директора Центру Володимир Дубіневич детально  зупинився на змінах до стандарту попередньої редакції ISO 9001,  обумовлених принципом постійного вдосконалення, закладених  в стандарті ISO, виложив основні поняття вимог стандарту згідно  нової редакції, їх значення та вплив на функціонування системи  управління якістю. Крім того, Володимир Дубіневич зупинився на  концепції державної політики у сфері управління якістю, визначених стандартом ДСТУ ISO 9001. Заняття пройшли жваво та з творчим підходом до сприйняття матеріалу, аудиторія активно участвувала  у тестуванні та розв’язанні задач.   

 
Лариса Полоневич, 
начальник ВКУ

червень 2009р.
Наверх