Ефект від впровадження процесного менеджменту

Починаючи з грудня 2006 року в ВАТ ЕК „Хмельницькобленерго” почалась активна робота по опису бізнес процесів керівного складу та технологічних процесів інженерів дирекції з маркетингу та енергозбуту. Опис технологічних процесів включає в себе усі напрямки роботи окремого інженерного працівника на робочому місці, які є відображеними (або повинні бути відображені) в схемі взаємозв`язків посадової інструкції працівника. Технологічний процес – це ряд функцій, які зображують поетапне виконання роботи. Він повинен задовольняти вимогам так званого „чотирикутника”:

1. вхід функції (документи, матеріали)
2. регламентуючий документ (закони, ГОСТи, накази, методики)
3. ресурс для виконання (вимоги до виконавця роботи, та за допомогою чого він це робить)
4. вихід функції (результат виконання функціональних дій – документи, матеріали)

Кожний процес, тобто окремий напрямок роботи, описується за допомогою алгоритмічної мови моделювання у вигляді блок схем в логічно-вибудованому порядку.  

В загалом в дирекції з маркетингу та енергозбуту було описано 127 процесів. На їх основі було сформовано робочу папку де були зібрані процеси кожного працівника (з поясненнями), посадова інструкція та нормативні документи якими керується працівник в своїй роботі. В даний час аналітики бізнес-процесів Відділу управління якістю проводять опис процесів в Фінансовій дирекції. Описано 146 процесів, причому основна їх частина інтегрована з процесами дирекції з маркетингу та енергозбуту. Головним завданням, взагалі, є опис усіх процесів по Компанії на кожному з рівнів управління. Особливо важливим є те, що в результаті, можна буде побачити усі канали зв`язків та рух інформації і матеріалів між підрозділами, чіткий розподіл обов`язків і відповідальних за окремо взятий процес.    

У підсумку можна виділити ряд переваг проведеної роботи: 

1. наскрізна інтегрованість бізнес процесів та технологічних процесів між усіма структурними підрозділами Компанії; 
2. чіткий і наочний опис усіх процесів працівника, до якого в любий момент він може звернутись, що включає в себе регламент виконання процеса, положення про відділ, посадову інструкцію працівника, виробничі інструкції по напрямкам роботи;
3. наявні усі нормативні документи з якими працівник завжди може звірити свою роботу;
4. працівник бачить себе в системі процесів підприємства, знає постачальників і споживачів своїх процесів;
5. керівник завжди може проконтролювати кожний процес працівника і на будь-якій його стадії;
6. працівник сам, або з допомогою начальника і колег, може внести пропозицію про покращення своєї роботи і розробити заходи по її впровадженню;
7. працівник може розібратись на якому етапі виникла невідповідність, яким чином її найефективніше усунути і розробити заходи для цього;
8. описані процеси можуть бути відображені за допомогою любого програмного продукту, наприклад платформа ARIS 7.0, яка є повністю інтегрована в  ERP систему SAP R/3.

Потрібно нагадати, що ВАТ ЕК „Хмельницькобленерго” перша енергокомпанія в Україні, яка сертифікувала свою систему управління на відповідність вимогам ISO 9001. Опис бізнес процесів і впровадження процесного менеджменту ставить її на рівень найкращих компанії в Україні з усіх сфер діяльності. Зробивши детальний огляд енергокомпаній ОАО РАО «ЕЭС России» можна стверджувати, що ВАТ ЕК „Хмельницькобленерго” йде в ногу з провідними енергокомпаніями, такими як ОАО „Орёлэнерго”, ОАО „Тверьэнерго” та інші. Управління підприємством, в значній мірі, - це управління процесами. Кожний процес при цьому має свою мету й алгоритм її досягнення. Опис бізнес процесів забезпечує покращення управління Компанією в цілому, робить цей процес більш прозорим і контрольованим.

 
 
Підготував в.о. начальника ВУЯ
Герасимчук В.М.

грудень 2007 р.
Наверх